Міфи про сурогатне материнство

Міфи про сурогатне материнство
  • Переглядів 862
  • На читання 2 хв.
  • Опубліковано 20.03.2022

Попри те, що програми сурогатного материнства стають вельми популярними, серед нас є велика кількість супротивників, які впевнені в аморальності і недозволеності цього методу. У більшості випадків твердження, які вони приводять, є необґрунтованими. Як правило, вони будуються на міфах і негативних відгуках. Тому ми вирішили зруйнувати кілька міфів для вас.

Міф 1: Сурогатне материнство – це спосіб торгівлі дітьми

Насправді це не так, безплідні пари готові віддати величезні гроші за народження дитини лише тому, що вона буде біологічно рідною і батькові, і матері. Це стало можливо за допомогою екстракорпорального запліднення (коли використовуються тільки яйцеклітини дружини і сперматозоїди чоловіка). Сурогатна мати тільки виношує ембріон і генетичного споріднення не має. Навіть якби була можливість передачі чужої дитини безплідним батькам, вони б не брали участі в програмі, а просто б усиновили дитину з дитячого будинку.

Міф 2: Сурогатне материнство в Україні не законне

Програма сурогатного материнства абсолютно законна в Україні і регулюється нормативно-правовими актами. Завдяки цьому Україна стала популярною серед безплідних пар, які бажають знайти сурогатну маму.

Міф 3: Дешевше знайти сурогатну маму самостійно

Справа в тому, що на сьогодні існує велика кількість шахрайок, які підробляють результати обстежень, шантажують батьків, не дотримуються прийому медикаментів, а також нехтують вживанням спиртного та інше. Самостійний пошук стає дешевшим тільки в тому випадку, якщо в процесі пошуку, підготовки та ведення вагітності сурогатної мами взагалі не виникне ніяких проблем. У той же час центр сурогатного материнства проводить консультаційну, юридичну, психологічну підтримку, виступає координатором сурогатної мами, контролює всі обстеження, а також займається оформленням необхідних документів.

Міф 4: Сурогатна мама може залишити дитину собі

Відповідно до законодавства України сурогатна мама не має батьківських прав на дитину, вони повністю належать біологічним батькам. Відповідно вона не може залишити малюка собі, тому що її діяльність буде оскаржена в суді. Також при складанні та підписанні договору сурогатна мама зобов’язується передати дитину генетичним батькам після народження.

Міф 5: Батьки можуть передумати і відмовитися від дитини

Як правило, на практиці таких ситуацій не виникає. Безплідні пари не йдуть на цей крок спонтанно, навпаки, вони роками мріють про день, коли вони зможуть стати батьками, тому причин відмовлятися у них не виникає. Також обидві сторони підписують договір, у результаті якого батьки зобов’язуються прийняти дитину незалежно від обставин.