Непрохідність маткових труб

Непрохідність маткових труб
  • Переглядів 1.5K
  • На читання 5 хв.
  • Опубліковано 20.07.2022

Непрохідність маткових труб – аномалія, яка часто є причиною безпліддя, так як створює неможливі умови для настання вагітності. Трубна непрохідність – не самостійне відхилення, а лише наслідок перенесених жінкою хвороб репродуктивних органів.

Які фактори виникнення і симптоми патології, які способи діагностики і лікування використовують?

Непрохідність маткових труб

Фаллопієві труби починаються біля яєчників і закінчуються біля матки. В день овуляції зріла яйцеклітина покидає яєчник і направляється в трубу, в якій її зустрічає і запліднює один з сперматозоїдів.

Зародок рухається по трубі в порожнину матки, прикріплюється до її стінки, в результаті чого настає вагітність. Стан, при якому у сперматозоїдів немає можливості вільно просуватися до яйцеклітини, називають непрохідністю маткових труб.

Навіть якщо у сперматозоїда вийде пробратися до ооцитів і настане вагітність, ембріон легко може застрягнути в трубі на шляху до матки. Настає позаматкова вагітність – складна і небезпечна аномалія, що загрожує життю жінки.

Які причини?

Причини непрохідності маткових труб:

  1. Інфекції, що можуть передаватися статевим шляхом.
  2. Запальні процеси матки і придатків.
  3. У пошкоджених запальним процесом тканинах утворюються спайки, які забивають просвіт в трубі, стаючи перешкодою для сперматозоїдів на шляху просування до яйцеклітини.
  4. Наслідки оперативних втручань на маткових трубах.
  5. Аборти, операції з видалення позаматкової вагітності, висічення кіст, лікування ендометріозу також сприяють утворенню спайок.
  6. Вроджені аномалії.
  7. Здавлювання труб зовні новоутвореннями, розташованими в малому тазі.
  8. Механічні пошкодження репродуктивних органів.
  9. Функціональні порушення епітелію, який вистилає орган зсередини, в результаті чого яйцеклітина не може просуватися у напрямку до матки.
  10. Ендометріоз.

Непрохідність буває частковою та повною. При частковій – запліднення можливо, але високий ризик того, що зародок застрягне і закріпитися в трубі, в результаті чого настає позаматкова вагітність.

Симптоми

Патологія не проявляється специфічними симптомами. Головна ознака – жінка не вагітніє при регулярному статевому житті і хороших показниках спермограми партнера.

На патологію можуть вказувати симптоми, які характерні для захворювань, через яких і виникла непрохідність:

  • біль різного характеру в нижній частині живота (спайки часто провокують ниючий біль);
  • нетипові виділення з піхви, уретри;
  • нерегулярні менструації.

При трубній непрохідності завагітніти можна, але існує небезпека позаматкової вагітності. Симптоми:

  • затримка менструації;
  • біль в нижній частині живота, яка в міру зростання плоду наростає і стає нестерпною.

Позаматкова вагітність небезпечна, так як загрожує внутрішньою кровотечею, тому важливо вчасно її виявити.

Діагностика

Непрохідність в переважній більшості випадків діагностують при обстеженні, на яке жінку направляє лікар, щоб виявити причини безпліддя. Для його визначення використовують:

Діагностику за допомогою рентгена

Діагностика ГСГ проводиться з використанням контрастної рідини, яку пускають по маткових трубах. Суть дослідження полягає в тому, що в умовах норми рідина вільно потрапляє по трубам в порожнину матки.

Діагностику проводять з 5 по 9-й день циклу за умови відсутності запальних процесів.

Точність методу складає 70-80%, тому для достовірності паралельно рекомендується використовувати інші способи діагностики.

Гідросонографія, УЗД-діагностика

Суть дослідження полягає в тому, щоб простежити, чи рідина вільно потрапляє в порожнину матки. Як контрастної речовини використовують стерильний фізрозчин. Метод менш точний, ніж ГСГ.

Гідросонографія проводиться перед овуляцією після трансвагінального УЗД органів малого таза за умови відсутності запальних процесів.

Лапароскопія

Це малоінвазивна операція, яка проводиться під дією загального наркозу. Лікар робить кілька проколів в черевній порожнині, через які вводить мікро-камеру і інструменти.

Лапароскопія дозволяє оглянути стінки труб і перевірити їх прохідність. Це найбільш точний з усіх методів діагностики. Пацієнтці потрібно буде провести в стаціонарі 1-2 доби.

Лапароскопія не застосовується в разі повної закупорки.

Фертилоскопія

Фертилоскопія полягає у введенні інструментів через прокол в піхву. Процедура допомагає визначити причини безпліддя і відразу ж в ході операції деякі з них усунути. Процедура проводиться під місцевим знеболенням. Розріз заживає самостійно без накладення швів.

Лікування

Тактику лікування лікар розробляє в залежності від причин розвитку непрохідності:

Консервативне лікування

Функціональні причини утворення патології (запальні процеси, ЗПСШ, гормональні порушення) усувають за допомогою прийому лікарських препаратів:

  • протизапальні засоби;
  • антибіотики;
  • гормональні препарати;
  • комплекси вітамінів.

Консервативне лікування часто комбінують з фізіопроцедурами, що сприяє прискоренню процесу лікування (електростимуляція органів малого таза, електрофорез).

Гідротрубація

Гідротрубація – промивання (продування) фаллопієвих труб стерильним розчином. Метод використовують у випадках, коли спайки розташовані всередині труби. Процедура болюча, тому використовують загальний наркоз.

Хірургічне втручання

При повній непрохідності може бути призначена лапароскопія, за допомогою якої лікар поділяє спайки і видаляє ділянки з ендометріозом. Після неї на животі в місцях проколів залишаються невеликі шрами.

За допомогою лапароскопії можна:

  • відновити вхід в фалопієву трубу;
  • звільнити просвіт від спайок;
  • створити новий отвір в просвіті труби.

Після операції жінці призначають відновлювальну терапію. Потім проводиться стимуляція овуляції протягом декількох циклів до настання вагітності.

При сильній деформації маткових труб, яка може стати причиною розвитку вторинної інфекції, лікар може прийняти рішення про тубектомію – видаленні труб.

Якщо через рік після оперативного втручання завагітніти не вдалося, рекомендують проводити ЕКЗ.

ЕКЗ при непрохідності маткових труб

Якщо перераховані вище методи лікування неефективні, проводиться ЕКЗ.

Ефективність ЕКЗ при непрохідності маткових труб така ж, як при відсутності патології. Труби в процесі ЕКЗ ніяк не задіяні, так як ембріон переноситься відразу в матку.

ЕКЗ стає єдиним способом завагітніти в наступних випадках:

  • є протипоказання до хірургічного лікування трубної непрохідності;
  • пацієнтці 35 і більше років;
  • виснаження овариального запасу.

Переваги використання ЕКЗ в цьому випадку такі:

  • ризик позаматкової вагітності знижується до 3%;
  • штучне запліднення можливе навіть після тубектомії;
  • шанси на успіх значно вищі, ніж при спробах
  • завагітніти природнім шляхом.

Чи можна завагітніти при непрохідності маткових труб? Успішність залежать від багатьох факторів: віку жінки, причин розвитку патології, тривалості безпліддя і супутніх захворювань.