ЕКЗ після 40 років

ЕКЗ після 40 років
  • Переглядів 1.7K
  • На читання 5 хв.
  • Опубліковано 20.03.2022

Вагітність після 40-ка природним шляхом

Досить багато жінок сьогодні відкладають народження дитини до більш зрілого віку. Це пов’язано з багатьма причинами: одні жінки довго вчаться в магістратурі та аспірантурі, інші просто хочуть отримати другу вищу освіту, а хтось будує кар’єру і чекає поки родина буде досить матеріально забезпечена, щоб дитина нічого не потребувала. Або просто ще не зустріли ту саму людину, яка стане батьком її дітей. А іноді це відбуватиметься через проблеми зі здоров’ям. Якщо дивитися загальну статистику, то зараз в Україні кожна восьма жінка народжує після 40 років.

Але вагітність в такому віці має свої особливості і ризики, наприклад:

  • Народження дитини з хромосомними аномаліями, такими як синдром Дауна.
  • Збільшується шанс розвитку прееклампсії. Це форма гестоза, яка характеризується підвищенням артеріального тиску;
  • За статистикою у таких жінок частіше відбуваються мимовільні аборти або ранні пологи – в терміні від 22-го до 37-го тижня;
  • За рахунок старіння яйцеклітини при зачатті дитини можуть бути несумісні з життям порушення.
  • Зазвичай у таких жінок наявні хронічні захворювання, які можуть загострюватися під час вагітності;
  • Розвиток патології плаценти: раннє відшарування плаценти, передчасне старіння.

Складнощі пов’язані з тим, що фертильність жінки починає знижуватися після 30-35 років, то шанс завагітніти природним шляхом також зменшується. Адже у жінки закладено стала кількість яйцеклітин, які зменшуються з кожним менструальним циклом і відповідно знижується кількість якісних яйцеклітин, готових до запліднення і розвитку повноцінної дитини.

У чоловіків старше 40, ситуація також не покращується. Зазвичай у них зустрічається недостатня рухливість сперматозоїдів, мала кількість або аспермія – повна відсутність живих сперматозоїдів в еякуляту. Також дуже часто присутні хромосомні зміни ДНК, що несе сперматозоїд і відповідно можливий патологічний розвиток плоду.

Але незважаючи на велику кількість ризиків і складності процесу, плюси в вагітності після 40-ка також присутні. Наприклад, краще фінансове становище у батьків, відповідальне і свідомо прийняте рішення, розуміння своєї соціальної ролі, а також більш дбайливе виховання дитини, адже в цей період батькам нічого не заважає.

І все ж, якщо ви плануєте народжувати дитину після 40 років, то доведеться пройти велику кількість діагностичних процедур і аналізів.

Успішність ЕКЗ після 40 років

Для проведення ЕКЗ протипоказання за віком відсутні практично повністю. Однак лікарі кажуть, що після 40 років шанси на успішне народження дитини вкрай невеликі.

Екстракорпоральне запліднення можна проводити в двох напрямках: використання гамети подружньої пари, або донорські клітини. Від вибору методу залежить, і шанс завагітніти.

Проводити програму ЕКЗ з власними яйцеклітинами рекомендується до 40-ка років, так як після шанси значно слабшають, а після 50-ти взагалі – близько 1%. Зазвичай таким жінкам проводять короткий протокол стимуляції яєчників і відповідно отримують меншу кількість якісних яйцеклітин. І рекомендується застосовувати допоміжний метод ICSI, що збільшує шанс на успішне запліднення яйцеклітини.

У свою чергу, при ЕКЗ з використанням донорських яйцеклітин, шанс завагітніти в рази збільшується. Якщо жінка здорова, то вона може виносити дитину і в 50 років. Хоча для організму це буде досить складно.

При цьому загальний відсоток програм ЕКЗ, які завершилися позитивно, становить приблизно 40-50%.

Але потрібно пам’ятати, що в більшій мірі запліднення і вагітність в цілому залежить не тільки від віку, але і від інших факторів:

  1. Наявність хромосомних аномалій в сім’ї;
  2. Супутні хронічні захворювання, наприклад гіпертонічна хвороба, цукровий діабет, серцеві патології або проблеми з іншими органами;
  3. Патології репродуктивних органів жінки і чоловіки;
  4. А також успішність попередніх спроб завагітніти і чи був встановлений діагноз безпліддя.

Можливі ризики під час процедури ЕКЗ

Але все ж програма ЕКЗ у жінок старше 40 років, тягне за собою певні ризики для життя і здоров’я жінки, які також слід враховувати:

  • Іноді не вдається отримати достатньої кількості яйцеклітин під час пункції, які здатні до запліднення;
  • При використанні власних яйцеклітин, існує ризик патологічного розвитку дитини в зв’язку з низькою якістю яйцеклітин;
  • При наявності супутніх хронічних захворювань, можливо їх загострення;
  • Труднощі на етапі підсадки і імплантації ембріона в матці;
  • Викидні на ранніх термінах вагітності.

Жінки в 40 років, які все ж наважуються взяти участь в програмі ЕКЗ, повинні розуміти ці ризики. Для того щоб передбачити можливі ускладнення, така жінка проходить розширене діагностичне дослідження.

В першу чергу потрібно визначити стан репродуктивної системи жінки. Після того репродуктолог направляє на консультації до вузьких спеціалістів: окуліст, кардіолог, гастроентеролог, ендокринолог та при необхідності інших спеціальностей. І тільки, коли всі лікарі підтверджують, що організм жінки зможе пройти всю процедуру ЕКЗ, репродуктолог починає програму.

Що робити якщо всі спроби ЕКО були невдалими?

У такому віці, ЕКЗ дійсно має досить не великі шанси. І часто навіть після великої кількості спроб не вдається завагітніти. Але на щастя, цьому є альтернатива – сурогатне материнство. Це сучасна допоміжна репродуктивна технологія, яка спрямована на допомогу безплідним подружнім парам.

Процедура включає в себе:

  • Забір сперматозоїдів і яйцеклітин у батьків (також можуть використовуватися донорські гамети);
  • Проведення екстракорпорального запліднення в умовах лабораторії (in vitro);
  • Підсадка ембріона сурогатній матері, яка буде виношувати дитину;
  • Пологи і передача дитини, біологічним батькам.

За допомогою комплексного обстеження здоров’я сурогатної мами, ризики для неї або втрата дитини зменшуються до нуля. Комплексне обстеження здоров’я дозволяє попередити ризики для її здоров’я та втрати дитини. Ця процедура дозволяє подружній парі отримати здорову і генетично рідну дитину, і насолоджуватися щасливим батьківством.

Не потрібно турбуватися і опускати руки, якщо лікар Вам сказав про не можливість народити дитину. Варіанти завжди є. Потрібно застосовувати різні методи і в вашому домі будуть бігати щасливі діти.