Сурогатне материнство після кесаревого

Сурогатне материнство після кесаревого
  • Переглядів 1.9K
  • На читання 4 хв.
  • Опубліковано 23.03.2024

В Україні кесарів розтин проводиться, коли розродження вагінальним шляхом неможливе через ризики для здоров’я та життя матері чи дитини. Втім, кожна нова вагітність особлива, і попередній кесарів розтин не означає відмову від народження дітей так, як те передбачила Природа.

У цій статті розглянемо, за яких обставин жінка з кесаревим розтином у минулому може стати сурогатною мамою, про що треба знати перед плануванням такої вагітності. А також чи дозволяється кесарів розтин, як проходить період сурогатного материнства, та що радять у центрі «Артеміда».

Кесарів розтин

Кесарів розтин – це операція, під час якої хірург дістає дитину з черевної порожнини через невеличкий отвір (розріз) у нижньому відділі живота вагітної. У певному сенсі він є перериванням вагітності.

Показання до кесаревого розтину

До проведення розродження таким чином є цілком конкретні показання. У протокол МОЗ вписано 16 захворювань і станів, зокрема:

  • цукровий діабет;
  • гепатит С, поєднаний з ВІЛ-інфекцією;
  • передлежання плаценти (коли плацента частково чи повністю перекриває отвір у шийку матки);
  • рак шийки матки.

У цих випадках жінку готують до планового кесаревого розтину. Бувають ургентні випадки, коли допомога хірургів вимагається негайно:

  • кровотечі на пізніх термінах вагітності;
  • розрив матки (або який може статися);
  • дистрес плода та випадіння пуповини, яка пульсує;
  • тяжкі порушення пологової діяльності, в тому числі безрезультатна індукція (стимулювання пологової діяльності);
  • коли плід зайняв положення, що унеможливлює подолання пологових шляхів.

В усіх інших випадках жінка має народжувати природно. І медична наука володіє всіма інструментами, щоб допомогти їй у цьому. Чому ж жінки вибирають кесарів розтин?

Переваги кесарева

Дуже часто є ситуації, в яких ми хочемо заплющити очі, щоб коли відкриємо їх, неприємний момент уже минув. Один із чинників, який приводить жінку до думки про кесарів розтин – психологічний. Звичайний страх перед болем, який супроводжує перейми, розривами проміжності, що може ускладнити подальше інтимне життя, і, нарешті, перспектива нетримання сечі та калу в момент потуг і після. Основні переваги кесарево:

Перевага № 1 – уникнути зайвих хвилювань і стресів під час пологів (діє анестезія).

Перевага № 2 – підбір точної дати народження дитини. У випадку, коли народжує сурогатна мама, це може зіграти в позитивну сторону, особливо, якщо йдеться про залежність сурмами й батьків дитини від обставин, на які вони не можуть впливати.

Перевага № 3 – уникнути травматичних та інших ускладнень, зберегти здоров’я та життя жінці та дитині, яку вона носить, якщо під час вагітності та пологів не все пішло за планом.

Сурмама з кесаревим: можливі ризики

Як і будь-якій вагітній жінці, потенційній сурмамі повідомляють, що повторна вагітність у дворічному періоді після КР здатна призвести до передлежання плаценти, її раннього відшарування та навіть розриву матки під час природного розродження. Тобто вагітність може спровокувати повторну операцію. Це один ризик. Проте є й інші, що зазначені в медичних офіційних документах і характерні для всіх кесаревих розтинів:

  • тромбоемболія (закупорювання судин);
  • загроза кровотечі;
  • постнатальна депресія;
  • нетримання калових мас.

Піддається ризику під час кесаревого розтину і здоров’я дитини. Може статися інфекційне зараження, а пізніше – проявитися затримка вербального розвитку.

Чи можна стати сурогатною мамою після кесаревого розтину в центрі «Артеміда»?

За даними Всесвітньої організації здоров’я, до 2030 року чи не третина всіх жінок можуть народжувати дітей саме через кесарів розтин. В Україні також спостерігається тенденція до зростання кількості проведених розроджень штучним шляхом. Але це не означає, що всі ці жінки не зможуть далі народжувати у звичайний спосіб і, за бажання, стати сурогатною мамою.

У центрі сурогатного материнства «Артеміда» працюють досвідчені лікарі, що знають, як роблять кесарево. Вони забезпечать повний супровід під час проведення процедури екстракорпорального запліднення (сурогатна мама запліднюється винятково методом in vitro). Працюючи з репродуктивними технологіями із 2008 року, фахівці клініки мають у своєму портфоліо не одну успішну історію, коли сурогатною мамою ставали жінки з КР у минулому.

Проте щоб надавати послуги з трансферу, треба відповідати певним вимогам. З-поміж стандартних, затверджених чинним українським законодавством, зокрема, є:

  • молодий вік (до 33 років);після кесаревого розтину
  • відсутність шкідливих звичок і серйозних захворювань;
  • позитивний резус-фактор;
  • не більше двох дітей, одна з яких мала б народитися вагінальним шляхом (тобто не більше одного кесаревого розтину в анамнезі).

Сурмама після кесаревого нічим не відрізняється від звичайної вагітної. Три з чотирьох жінок, які мають шов після КР і неускладнену вагітність із нормальним перебігом пологів, розроджуються успішно самі. У разі ж повторного кесаревого розтину операція триватиме довше, тому що хірургам доведеться різати наявний рубець. Окрім того, повернення до звичайного життя може зайняти більше часу.