Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

 Значення вітамінів, мінеральних речовин і мікроелементів для здоров’я вагітних жінок (сурогатних мам)

Основні мінеральні речовини – кальцій, йод, залізо, магній, фосфор і цинк. Серед інших активних мінеральних речовин – ванадій, калій, кобальт, марганець, мідь, молібден, натрій, селен, сірка, фтор, хлор, хром. Мінеральні речовини, як і вітаміни, відіграють важливу роль в метаболічних процесах, що відбуваються в організмі. Зараз про важливе значення вітамінів знає кожен, дослідження вітамінів і їх взаємодії відкривають нові аспекти їх ролі в житті людини. Це пов’язано з тим, що древній принцип «не нашкодь» залишається актуальним і зараз. Ще класики медицини застерігали, що «всі речовини є ліками, в той же час все є отрутою, в залежності від дози».

Такі наукові протиріччя підвищують інтерес до вивчення натуропатів, які віддають перевагу природним продуктам харчування, як джерелам вітамінів. Однак кожна людина не хоче заглиблюватися в теорії. Для кожного важливо просто бути здоровим, а не підтверджувати або заперечувати своїм власним життям ту чи іншу медичну або альтернативну теорію. Тому непогано мати найбільш повну та достовірну інформацію про джерела вітамінів, їх роль, можливі протипоказання, ускладнення і побічні ефекти. Ця інформація особливо важлива для сурогатних матерів, тому що в цьому випадку мова йде не тільки про здоров’я матері, а й про здоров’я дитини. У зв’язку з цим хотілося б обговорити природні і штучні джерела вітамінів, мінералів і мікроелементів.

Переваги використання вітамінних препаратів:

  • вітамінні препарати легко дозуються і досить ефективні як для лікування вітамінної недостатності, що розвивається, так і з метою профілактики вітамінної недостатності у людей, які ведуть здоровий спосіб життя і нормально харчуються;
  • поєднання вітамінів з мікроелементами та іншими мінеральними речовинами дозволяє виробляти високоефективні препарати узконаправленного дії, наприклад, спеціально для дітей, жінок, які годують груддю, спортсменів, людей похилого віку;
  • вітамінні препарати – більш дешеві за ціною концентровані джерела вітамінів в порівнянні з натуральними продуктами;
  • вітамінні препарати можуть вводитися, минаючи шлунково-кишковий тракт (наприклад, у вигляді ін’єкцій);
  • сучасні вітамінні препарати, як правило, не містять синтетичних барвників, консервантів. Багато з них розводяться водою, тому легко засвоюються.

Недоліки використання вітамінних препаратів:

  • вітамінні препарати в умовах неправильного застосування можуть викликати побічні ефекти і ускладнення;
  • вітамінні препарати не завжди добре засвоюються. При призначенні неправильних доз або передозуванні часто спостерігається підвищене виведення вітамінів з організму або надмірне накопичення їх в організмі.

Основні причини вітамінної недостатності у дитини на першому році життя можуть бути пов’язані з багатьма факторами:

  1. Недоношеність. Багато вітамінів (А, Д, Е) в печінці плоду утворюється безпосередньо перед народженням. Передчасні пологи позбавляють дитину цього резерву вітамінів. Разом з цим, у недоношених дітей недостатньо ефективно відбувається всмоктування вітамінів з шлунково-кишкового тракту, а також перетворення їх в активні речовини.
  2. Кип’ятіння молока. Різко знижує (на 60 – 70%) вміст в ньому вітамінів В12, В1, В6, С, і на 30% фолієвої кислоти;
  3. Тривале годування грудним молоком без своєчасного введення прикорму. У грудному молоці вміст вітамінів, особливо вітамінів Д і С – низький. Разом з тим воно покриває потребу здорових дітей протягом перших чотирьох-шести місяців. Друга половина першого року життя характеризується підвищенням потреби в енергії, основних харчових речовинах, вітамінах і мінеральних речовинах. Затримка своєчасного введення прикорму може привести до вітамінної недостатності у дитини.
  4. Прийом антибіотиків і сульфаніламідних препаратів. Ці препарати пригнічують корисні кишкові бактерії, які виробляють для організму людини вітаміни В1, В2, В6, К, фолієву кислоту і інші.
  5. Захворювання шлунково-кишкового тракту (запальні процеси в шлунку, глисти) порушують нормальне всмоктування вітамінів. Хвороби печінки заважають всмоктуванню жиророзчинних вітамінів, а також перетворенню вітамінів в активну форму.
  6. Одночасне призначення деяких ліків може порушити всмоктування вітамінів, прискорити їх виведення з організму.
  7. Інфекційні захворювання різко підвищують потребу організму у вітамінах. До пізніших причин гіповітамінозу у дітей відносять статеве дозрівання, фізичні та емоційні навантаження (іспити), такі фактори ризику, як алкоголь, наркотики, нікотин.

Основні вітаміни і мінеральні речовини

Вітамін А
Дефіцит цього вітаміну – третій за поширеністю в світі після дефіциту заліза та йоду. Найбільше досліджена роль вітаміну А у формуванні зорової функції. Вітамін А бере участь в побудові родопсину – білка в рогівки ока. Важкий дефіцит вітаміну А призводить до «курячої сліпоти». Більш серйозним неминучим результатом дефіциту вітаміну А є потовщення рогівки ока, що призводить до повної сліпоти. Цей вітамін також бере участь в процесі диференціації клітин, розвитку ембріона, забезпечує опірність інфекціям, цілісність слизових оболонок і шкірних покривів. Основними джерелами вітаміну А виступають молочні продукти, м’ясо і печінку, червоні і зелені овочі, жовті та помаранчеві фрукти. Накопичення цього вітаміну відбувається в печінці, причому печінку взагалі акумулює 90% вітамінів в людському організмі. Передозування вітаміну А також небажане, як і дефіцит. Передозування вітаміну А у вагітної може призвести до викидня, вроджених дефектів дитини, порушення пізнавальних функцій. Іноді дитині помилково замість риб’ячого жиру дають концентрований розчин ретинолу. Це може викликати підвищення внутрішньочерепного тиску, головні болі, блювоту, порушення функції печінки і нирок, розпухання кісток.

Вітамін D
Забезпечує депонування кальцію і фосфору в кістках, а значить, і їх зростання шляхом регуляції обміну цих мінеральних речовин. Вітамін Д сприяє поліпшенню всмоктування кальцію і фосфору в тонкому кишечнику, зменшує їх виведення через нирки. Дефіцит вітаміну Д в організмі дитини призводить до розвитку рахіту. У дорослих – супроводжується розм’якшенням кісток. Основними джерелами вітаміну Д є печінка тріски і риб’ячий жир, яйця, маргарин. Тривале передозування вітаміну Д може привести до відкладення кальцію в судинах, тканинах, в клапанах серця. Гіпервітаміноз супроводжується блювотою, діареєю, втратою маси тіла. Важкими ускладненнями гіпервітамінозу можуть бути пневмонія, міокардит, панкреатит, ураження нирок.

Вітамін Е
Це біологічний антиоксидант, тобто речовина, яка зв’язує вільні радикали кисню і, тим самим, запобігаючи їх руйнівну дію на клітини. Вітамін Е захищає жирні кислоти, білки і нуклеїнові кислоти, які беруть участь в побудові клітин організму, від ушкодження вільними радикалами. Особливе значення має вітамін Е в захисті клітин нервової системи. Вітамін Е – відносно нетоксичний. Симптоми передозування практично не спостерігаються. Прийом високих доз вітаміну Е може привести до зниження всмоктування і засвоєння вітамінів А і К. Це в свою чергу веде до зниження імунітету і погіршення згортання крові. При внутрішньовенному введенні вітаміну Е (коли виходжують недоношених дітей) підвищується ризик виникнення сепсису. Основні джерела вітаміну Е – овочі, зернові, маргарин.

Вітамін D
Вітамін До надходить в організм як з їжею, так і виробляється власними бактеріями людини в кишечнику. Основною функцією цього вітаміну є його участь в системі згортання крові. Депо вітаміну К знаходиться в печінці, і на відміну від інших жиророзчинних вітамінів, воно дуже швидко відновлюється. Дефіцит вітаміну К може виникнути у людей, які довго лікувалися антибіотиками, дієта яких містить мало цього вітаміну. Такий дефіцит супроводжується зовнішніми і внутрішніми кровотечами. У новонароджених дітей запаси вітаміну К вкрай малі, так як передача цього вітаміну через плаценту практично не відбувається, кишечник дитини при народженні стерильний, не містить бактерій, які виробляють вітамін К. Годування грудьми або адаптованою сумішшю дозволяє уникнути дефіциту вітаміну К. Передозування вітаміну К майже не виникає через його дуже низьку токсичність. Основні джерела цього вітаміну – овочі. Велика кількість його міститься в різних крупах, фруктах і м’ясі.

Вітамін С
Присутній у багатьох продуктах: цитрусових, фруктах, помідорах, зеленому перці, зеленому салаті. Вітамін С відіграє винятково важливу роль як антиоксидант, активуючи обмін клітин і захищаючи їх. Добре відомо дію вітаміну С на відновлення пошкоджених стінок кровоносних судин. Важливу роль має також завдяки посиленню опірності організму інфекціям, стимулюючи процеси обміну і відновлення шкіри, кісток, зубів. Особливе значення полягає в профілактиці анемії. При важкому дефіциті вітаміну С розвивається цинга – пошкоджується шкіра, виникає кровоточивість ясен, випадання зубів. При надмірному вживанні вітаміну С можливі болі в животі, блювота. У важкому випадку можуть утворитися камені в нирках.

Вітамін В1
Бере участь у видаленні вуглекислого газу з тканин. Особливо важливе значення вітамін В1 відіграє в обміні вуглеводів, функціонуванні нервової системи, серцевого м’яза і шлунково-кишкового тракту. Брак його у важких випадках призводить до ураження периферичної нервової системи, набряків, порушення діяльності серця. Основне джерело вітаміну в харчуванні – свинина, печінка, бобові, цільні зерна злаків, а також дріжджі. Прийом цього вітаміну через їжу практично не викликає передозування. При ін’єкціях можливі алергічні реакції.

Вітамін В2
Широко представлений в різних продуктах харчування. Однак тривале варіння або прямі сонячні промені суттєво знижують кількість цього вітаміну в продуктах. Головне завдання рибофлавіну в організмі – участь в енергетичному обміні, а також у т. Н. проміжному обміні. Функції його тісно переплетені з функціями таких вітамінів, як фолієва кислота, В6, вітамін К, неоцен. Ізольований дефіцит вітаміну В2 зустрічається рідко і характеризується яскравим почервонінням губ, утворенням тріщин в кутах рота, пошкодженням очей.

Вітамін В6
Відповідає більш ніж за сотню важливих ферментативних реакцій в організмі людини. Дефіцит його як в організмі дорослої людини, так і в харчуванні новонародженого, призводить до підвищеного роздратування, м’язовим метань, іноді призводить до судом, ураження шкіри навколо очей, утворення ниркового каменя. Основна функція – участь у вуглеводному обміні, в синтезі Нацина в організмі, встановленні імунної системи в організмі, участь у жировому обміні печінки, а також розвитку нервової системи плоду і новонародженого. В6 є в достатній кількості в м’ясі, овочах, крупах грубого помелу. Передозування не спостерігається.

Вітамін В12
Синтезується бактеріями кишечника людини, також в невеликих кількостях надходить з молокопродуктами, яйцями, м’ясом. Бере участь в обміні амінокислот, в процесі кровотворення, функціонуванні нервової системи. Дефіцит вітаміну В12 супроводжується розвитком анемії, а також неврологічними розладами. Часто спостерігається гіповітаміноз В12 у людей, які страждають від атрофічного гастриту. Передозування не спостерігалося.

Нікотинамід
Нікотинамід (неоцин) бере участь у метаболізмі вуглеводів, жиру, білка, біоенергетичних процесах, кровотворенні, діяльності центральної і периферичної нервових систем, впливає на процеси травлення. Надмірні дози можуть призвести до різкого спаду артеріального тиску.

Пантотенова кислота
Пантотенова кислота бере участь в обміні вуглеводів, жиру, білків. Присутній у багатьох продуктах, тому дефіцит цього вітаміну спостерігається тільки в умовах сильного голоду. Ознаки дефіциту – оніміння кінцівок, біль в ступнях, головний біль, втома, безсоння, порушення діяльності шлунково-кишкового тракту. Токсичні симптоми передозування не спостерігалося.

Рутин
Зміцнює стінки кровоносних судин, знижує кровоточивість ясен, підвищує опірність інфекціям, підсилює дію вітаміну С.

Фолієва кислота
Вона отримала свою назву від слова «folio» – «листок», тому що виділяється із зеленого листя шпинату. Багато її в бобових, овочах зеленого кольору. Відіграє важливу роль в нормальному функціонуванні організму. Пов’язана з білковим обміном, стимулює кровотворення, забезпечуючи утворення еритроцитів, тромбоцитів і лейкоцитів. Запобігає атеросклерозу, знижує рівень холестерину в крові. Застосування профілактичних доз фолієвої кислоти під час вагітності істотно знижує розвиток таких патологічних вад розвитку плоду, як аненцефалія (відсутність головного мозку). Анемія – наслідок нестачі фолієвої кислоти. Симптоми передозування не спостерігаються.

Біотин
Бере участь в синтезі жирних кислот в організмі, в обміні амінокислот і глікогену. Дефіцит проявляється в ламкості волосся, ураженні шкіри. У дітей дефіцит біотину виникає швидше, ніж у дорослих. Дефіцит біотину в харчуванні вагітної може призвести до вродженому потворності у дитини. Біотину багато в бобових, овочах, м’ясі, яйцях. Невелика кількість біотину синтезується в організмі. Симптоми передозування не спостерігаються.

Калій
Сприяє покращенню кислотно-лужного стану та водного балансу в організмі, покращує забезпечення організму киснем за рахунок нормалізації серцевого ритму, бере участь у передачі нервового імпульсу і м’язових скороченнях. Як серйозний дефіцит, так і передозування калію можуть призвести до м’язової слабкості, паралічу і смерті.

Магній
Є елементом, що активізує роботу цілого ряду життєво важливих ферментів, які беруть участь в синтезі білків. Відіграє важливу роль в процесі відкладення кальцію в кістках. Крім того, магній позитивно впливає на функціонування серця людини. Нормалізує серцевий ритм, відіграє чималу роль у передачі нервового збудження і нормалізації збудження нервової системи. Має антиспастические і судинорозширювальні властивості. Знижує рівень холестерину. Дефіцит магнію в харчуванні дитини призводить до відставання в рості, слабкості, схильності до спазмів. Надлишок викликає діарею.

Мідь
Є основною частиною ферментів, які беруть участь в обміні заліза. Кількість міді в організмі пов’язано з кількістю в ньому заліза. Чітке дотримання цієї пропорції забезпечує профілактику виникнення анемії. Дефіцит міді призводить до появи анемії, змін в кістковій системі, особливо у недоношених дітей. Дефіцит міді виникає при такому досить нерозповсюдження захворюванні, як хвороба Вільямса. Особливо багаті на мідь м’ясо та питна вода.

Марганець
Бере участь у ферментативних системах, що відповідають за освіту жиру в організмі. Марганець сприяє подоланню втоми, покращує пам’ять, нервову систему, а також підсилює рефлекторну діяльність. Отруєння марганцем призводить до загального ураження нервової системи.

Цинк
Мікроелемент, який бере участь в роботі більш ніж сотні ферментативних систем організму. Перше, цинк бере участь в регуляції росту організму, встановленні та підвищенні імунітету, сприяє нормалізації роботи центральної нервової системи. Бере участь в сперматогенезе, прискорює загоєння ран і проявів дерматиту. Дефіцит цинку може призвести, крім усього іншого, і до затримки росту, недорозвинення статевих залоз.

Фосфор
Бере участь в утворенні кісткового скелета, зубів, підтримці кислотно-лужного стану організму, в роботі м’язів. Фосфору багато в молоці, сирах, м’ясі, птиці, зернових. Нестача фосфору супроводжується слабкістю, демінералізацією кісток, втратою кальцію.

Фтор
Перешкоджає виникненню карієсу, підвищує міцність кісток. Багато фтору є в морепродуктах, питній воді. Недолік фтору веде до виникнення карієсу, а його надлишок викликає зміну кольору емалі, підвищення щільності кісткової тканини, неврологічні порушення.

Кальцій
Відіграє величезну роль у формуванні кісткової і зубної тканини. Бере участь в процесі згортання крові, передачі нервових імпульсів. Недолік кальцію в організмі призводить до затримки росту, розвитку рахіту. У важких випадках – до судом. Багато кальцію в молочних продуктах, сирах, темно-зелених овочах, бобових. Надлишок кальцію призводить до запорів.

Залізо
Відіграє дуже важливу роль в процесі кровотворення. Під час вагітності зростає необхідність жінки в залозі, тому що швидко підвищується обсяг крові. Розвиток анемії у дитини (через недостатню кількість заліза) призводить до зменшення м’язової і неврологічної активності його організму, знижує його працездатність і пізнавальну здатність. Призводить до роздробленості уваги, нездатності сконцентруватися. Анемія – одна з основних причин смерті матерів і дітей, а також – фактор ризику передчасних пологів. Нормальне надходження заліза в організм підвищує опірність до захворювань, зміцнює шкіру, знімає втому.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.